Köket och skolrestaurangen är hjärtat, tror i hela bygden. När skolbarnen ätit klart var det dags att öppna dörrarna för nästa servering. Då blev det en helt vanlig lunchservering där vem som helst kunde komma in och äta lunch eller köpa med en lunchlåda.
Så börjar min dag i Skafferit hos kocken Jonas Byh: när jag öppnar dörren och kliver på möts jag av doften av nybakat bröd. Jonas berättar att en gång i veckan börjar han klockan 06,00 och då sätter han en deg på 10 liter och bakar matbröd för hela veckan.
Skolrestaurangen liknar ingen annan jag besökt. Här var det bord och stolar från loppis och grannar. Ingen sittplats var den andra lik. Mycket gediget och hemtrevligt.
När det var dags för lunch- och salladsförberedelser var det bara att gå ut och plocka sallad, lök, dill, persilja med mera.
I köket lagas ungefär 130 portioner. Utav det går 30 till två äldreboenden, 20 till förskolan och 80 portioner serveras i skol- och lunchrestaurangen.
Jonas lagar all mat från grunden. Älgjaktslaget i kommunen skänker två älgkalvar varje år. Föräldrar och grannar skänker bär och kantareller. Nötköttet som serveras kommer från djur som gått och betat i Långserud. De slaktas och styckas på Kils slakteri.
Jonas äter lunch tillsammans med elever och pedagoger och får på så vis "direktinformation" vad som är bra och vad som är mindre bra, önskemål med mera. Alla är delaktiga. Det sitter med en pedagog vid varje bord.
Torsdagens meny är tex mex buffé, vid sådana serveringarn kommer elever till köket och hjälper Jonas med att skära och hacka grönsaker. Att eleverna är i köket och hjälper till är inte ovanligt säger Jonas.
Till nästa termins schemaläggning ska lunchen planeras in som en lektion. Spännande! Det ska jag följa upp och se hur det går.
Vid allmänhetens lunchservering gick jag ut och drack kaffe och pratade med gästerna. Alla gav ett högt betyg till Jonas mat och sa att det här skulle alla skolor ta efter, ett bra sätt att få bort de gamla fördomarna om att skolmaten är mindre bra. Kan inte göra annat än att hålla med för jag vet av egen erfarenhet att maten vi serverar i våra skolor är vällagad, god och av hög kvalitet.
När lunchen var över kom Jonas och visade mig hinken där man skrapat av matresterna, det var inte mätbart en gång. Jag tror receptet är: delaktighet/samarbete, alla känner ansvar och naturligtvis att maten är gôrgo som en elev beskrev dagens lunch som var korv Stroganoff och ris.
Restaurang Skafferiet. Långseruds Friskola.
Ewa Asker/provkökskock Hammarö kommun
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar