DKAB Hantera livs koncept som ger tillgänglighet till verksamhetsstöd för effektiv hantering av livsmedelsartiklar samt DKAB databas som innehåller ca 50 000 livsmedelsartiklar. I systemet finns funktioner för användarna att göra livsmedelsupphandlingar och därefter uppföljning av avtalen.
- Förfrågningsunderlagen görs utifrån de verkliga inköpen. Genom att besluta om kommande kvalitetsmål skapas upphandlingen.
- Upphandlingsstöd och support via telefon ingår i avtalet under hela upphandlings- och avtalsperioden. Vi är engagerade i genomförandet av 25-30 livsmedelsupphandlingar per år vilket ger oss ständigt uppdaterad kompetens.
- För varje kund läses inköpsstatistik och prisfiler från t ex Menigo, Martin & Servera och Dafgård med flera in av DKAB. Funktioner som visar t ex inköpsbeteende (köp inom avtal, ekologiskt mm) ger förutsättningar att följa avtalets målsättning.
Eva Fröman från EkoMatCentrum pratade om hur stor betydelse maten har för klimatet. Såväl produktion, hantering, transport som beredning orsakar utsläpp av gaser som påverkar klimatet, så kallade växthusgaser. Cirka 25% av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser kommer från matkedjan där råvaruproduktionen oftast står för den största delen
Kostenheten i Södertälje inköp av livsmedel är 44,5% ekologiska.
Inköp av ekologiska är en del av kommunens arbeta för hållbar utveckling.
Elin Waltersson berättade hur de arbetade i kommunens kök.
A och O var att tillaga o servera god- näringsriktig och välsmakande mat. Uttagna ekologisa livsmedel som alltid användes. Alla kök var krav-certifierade.
Ett KRAV-märke: Minst 25 % av det totala inköpsvärdet av livsmedel består av KRAV-märkta/EU-ekologiska/MSC/-märkta produkter. * Alternativt, minst 15 livsmedel byts ut till KRAV-certifierade/EU-ekologiska/MSC-certifierade.*
Två KRAV-märken: Minst 50% av det totala inköpsvärdet av livsmedel består av KRAV-märkta/EU-ekologiska/MSC-märkta produkter. *
Tre KRAV-märken: Minst 90% av det totala inköpsvärdet av livsmedel består av KRAV-märkta/EU-ekologiska/MSC-märkta produkter.*
*Minst 50% av livsmedlen i kvoten ska vara KRAV-märkta.
Diet for a clean Baltic bygger på sex kriterier eller förbättringsområden, som är viktiga för att minska miljöpåverkan och som även handlar om bättre matkvalitet:
- God och hälsosam mat
- Ekologisk mat
- Lokalt producerad mat
- Säsongsanpassad mat
- Mindre kött och mer grönsaker/ vegetabilier (20% resp 80%)
- Mindre slängd mat
- Skolmatsalar med restaurang-stuk
- Hälsa matgästerna välkommen och presentera dagens lunch
- Trevligt bemötande i skolrestaurangen
- Gå runt och prata och höra sig för vad gästerna tycker om maten
- Fräscha kockkläder
- Fint och aptitligt upplagt
- De som tar emot disken hälsar välkommen åter/trevlig helg
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar