Vi som skriver här arbetar inom kostenheten i Hammarö kommun. Vi skriver om god mat inom och utanför kommunen med tips, förslag och inspiration.
torsdag 2 augusti 2012
Minnen från skolbespisningen!
Skulle vara roligt att höra: Hur var maten när du gick i skolan?
Dela med dig av dina minnen, inte bara du från Hammarö
utan alla är välkomna att skriva ner sina skolmatsminnen!
Jag började i Malsjö skola 1962. Fram till dess hade jag nästan bara druckit lala (kakao) och ätit labullar (mammas rundbullar delade på mitten med smör på)som jag doppade i kakaon. Så mina matminnen från första och andra klass kan man likna som en skräckupplevelse. Jag satt nästan varje middagsrast med tallriken framför mig där maten bara växte och växte. Man var ju tvungen att äta upp! Det värsta var bruna bönor, ärtsoppa, pulvermos, dillkött och den kokta potatisen var hemsk. Kan ännu känna lukten när mat-tanten öppnade de blå kantinerna som kom från centralskolans kök i Grums. Mjölken kom från en bonde och det blev tjock grädde på, som i all välmening mat-tanten skummade av och gav till mig för att jag var så mager som hon sa. Jag dricker inte mjölk än i dag. Mjuk smörgås var också någonting som växte i min mun. Fick frågan om jag aldrig åt mjukt bröd hemma. Jo svarade jag men då doppar jag i kakao, sagt och gjort hon värmde mjölken så jag skulle doppa i den. Hemskt! Skruvstad skola, lite bättre men himmelriket var när man började på centralskolan. Man fick aldrig mer än man ville ha och behövde inte äta det man inte tyckte om. Till slut fick jag dock favoriter på skolmatssedeln bland annat leverbiff och potatismos, lapkojs, potatisbullar och kanske något mer. När maten inte passade blev det kokt korv med mos på cafeterian nere i Grums. Ja det var då det och nu jobbar jag som provkökskock i Hammarö kommun och jag som övrig personal i kostenheten med vår kostchef i spetsen strävar efter att laga god mat från bra råvaror och så mycket som är möjligt från grunden. Försöker också med flera kanaler (det här är en) få en kommunikation och få förslag på hur kan vi bli bättre! Vill bara tala nu äter jag allt (utom bruna bönor)!//Ewa
När jag började skolan, 1954 lagades maten i skolans kök, men jag har också ätit mat som var lagad på slakteriet i Kil, och som kom i kantiner med bil till skolan. Jag har alltid tyckt att skolmaten har varit god. Vad jag kommer ihåg, så åt jag all mat med god aptit. Jag tycker det är synd att det är mest de som klagar på maten som hörs, det finns även de som tycker maten är bra. MVH Ingrid
Jag började i Malsjö skola 1962. Fram till dess hade jag nästan bara druckit lala (kakao) och ätit labullar (mammas rundbullar delade på mitten med smör på)som jag doppade i kakaon. Så mina matminnen från första och andra klass kan man likna som en skräckupplevelse. Jag satt nästan varje middagsrast med tallriken framför mig där maten bara växte och växte. Man var ju tvungen att äta upp! Det värsta var bruna bönor, ärtsoppa, pulvermos, dillkött och den kokta potatisen var hemsk. Kan ännu känna lukten när mat-tanten öppnade de blå kantinerna som kom från centralskolans kök i Grums. Mjölken kom från en bonde och det blev tjock grädde på, som i all välmening mat-tanten skummade av och gav till mig för att jag var så mager som hon sa. Jag dricker inte mjölk än i dag. Mjuk smörgås var också någonting som växte i min mun. Fick frågan om jag aldrig åt mjukt bröd hemma. Jo svarade jag men då doppar jag i kakao, sagt och gjort hon värmde mjölken så jag skulle doppa i den. Hemskt! Skruvstad skola, lite bättre men himmelriket var när man började på centralskolan. Man fick aldrig mer än man ville ha och behövde inte äta det man inte tyckte om. Till slut fick jag dock favoriter på skolmatssedeln bland annat leverbiff och potatismos, lapkojs, potatisbullar och kanske något mer. När maten inte passade blev det kokt korv med mos på cafeterian nere i Grums.
SvaraRaderaJa det var då det och nu jobbar jag som provkökskock i Hammarö kommun och jag som övrig personal i kostenheten med vår kostchef i spetsen strävar efter att laga god mat från bra råvaror och så mycket som är möjligt från grunden. Försöker också med flera kanaler (det här är en) få en kommunikation och få förslag på hur kan vi bli bättre! Vill bara tala nu äter jag allt (utom bruna bönor)!//Ewa
När jag började skolan, 1954 lagades maten i skolans kök, men jag har också ätit mat som var lagad på slakteriet i Kil, och som kom i kantiner med bil till skolan. Jag har alltid tyckt att skolmaten har varit god. Vad jag kommer ihåg, så åt jag all mat med god aptit. Jag tycker det är synd att det är mest de som klagar på maten som hörs, det finns även de som tycker maten är bra.
SvaraRaderaMVH Ingrid